Ladies and gentlemen; we got him!! - Reisverslag uit Sanaa, Jemen van Jan Peijnenburg - WaarBenJij.nu Ladies and gentlemen; we got him!! - Reisverslag uit Sanaa, Jemen van Jan Peijnenburg - WaarBenJij.nu

Ladies and gentlemen; we got him!!

Door: Jan Peijnenburg

Blijf op de hoogte en volg Jan

15 November 2006 | Jemen, Sanaa

Ha checkers by my site!

Soow, het is hier even noodweer geweest; zoals ik al van tevoren wist zou ik hier tijdens het regenseizoen zitten, nou, da heb ik gemerkt afgelopen zondag; wat een hoosbuien!!
’s Morgens vroeg begon het al, we (ik zit hier inmiddels met Ouwven en Eduard) werden gelukkig door Paul met de Jeep opgehaald om naar kantoor te gaan. Deze dag had ik gepland met Ahmed Adieb naar Skant te gaan vanuit Hadibuh om die verdomde ameero te zoeken.. Werd dus uitgesteld want de weg er naar toe was na een regenbui te glibberig en te gevaarlijk om te gaan. Was dus al frustrerend en daarbij kwam nog eens dat we veroordeeld waren om op kantoor te blijven, en hoe ging het met m’n plantjes en zaden in de nursery onder het oranje zeil?? Daar met de paar opgekomen collega’s wat gewerkt en gebuurt en ’s middags maar naar huis. Maar voordat ik mn lunch kon gaan inkopen, werd ik uitgenodigd door het Franse honing-stel om in een goed restarant te lunchen, wat nog goedkoper was ook! Dus ik mee en tijdens het heerlijke geitenvlees, rijst en brood, met pepsi tuurlijk, stelden ze voor om ’s middags de Boswellia socotrana te verzamelen, waarmee ze bijenhonong kunnen maken, omdat deze nu ook bloeit. Dus ik als een soort gids op zoek naar de Boswellia, inmiddels vergezeld met Ann, van het Franse moestuinen-stel. Was erg gezellig en ondertussen kon ik meteen wat sampelen, omdat we tijdens de toch pittige beklimming voor 50-ers (en voor mij was t ok zweten) nog meer Boswellia’s tegenkwamen (twee muskieten in één klap!).
’s avonds kwam ik op het guesthouse aan en hadden Eduard en Ouven geen honger, dus ging ik in mn eentje maar naar t restaurant. Geen probleem hier, je komt toch altijd wel een bekende tegen; en ja, Ahmed Abdullah, een goed engels sprekende gids was in het restaurant! Na te hebben gegeten zijn we wat gaan drinken (hij bestelde een milk shake voor ons, altijd risico-vol, maar viel toch goed, was ook vers van de pers volgens hem..), hij is echt een hele aardige gast, erg sociaal en hulpvaardig. Toen vertelde ik hem dat Eduard met mijn telefoon een smsje naar zn pa had gestuurd en ik daarna ook twee, maar dat ze volgens mij nie aan waren gekomen, omdat ik geen reactie had gehad. Volgens hem kon ik zelfs gewoon naar Holland bellen en omdat ik toch nieuwsgierig was naar de uitslag van AJAX-PSV (en natuurlijk mn familietje ok wel ff wilde spreken ;-) ) ging ik t toch maar s proberen. En ja hoor, daar hak zowaar ons pa aan de telefoon!! Echt gaaf om ook de stem van ons ma te horen en snel wat dingen te vragen voor toch maar 1 euro per minuut! Dus dat is een mooie ontwikkeling, kan ik toch eens een keer echt iets van me laten horen! Wel is dan meteen mn beltegoed op, je kunt hier alleen met 5 euro opwaarderen..
Na nog een theetje en de vraag van Ahmed of zn twee Canadese toeristen misschien op kantoor hun mail mochten checken, ging ik naa huis, waar Paul zat, maar na een half uur ben ik toen maar gaan slapen, want de volgende dag wilde ik er vroeg uit!
Ik had om 5 uur de wekker gezet om met de fiets naar de nursery te gaan om mn plantjes te checken. Na wat oversteken, waarbij ik mn schoenen en sokken uit moest trekken, van water door de hevige regenval, kwam ik om 6 uur aan bij Ahmed Adieb en Adieb(=vader). Mn plantjes hadden het goed overleefd, de zaden waren wat natgeregend. Die kreen dus voor die morgen geen water meer... Daarna met de Jeep van Ahmed om 7 uur naar kantoor gereden, nadat we heel wat lui en vrouwen af hadden gezet in Hadibuh. Daar was Ahmed Abdullah inmiddels aangekomen met de toeristen, die deze dag richting het oosten gingen. Of ik mee wilde, wilden ze weten, tuurlijk! Eigenlijk zou ik met Paul en kornuiten van de wegenbouw meegaan, maar hoe sneller en vooral hoe definitiever hoe beter! Dus ik mee voorin de jeep, prachtig richting het oosten gereden, daar werd ik gedropt in Di Hamri, waar ook de duikschool zit en campingsite. Om 3 uur zouden ze daar zijn, dus moest ik zorgen dat ik dan weer terug was vanuit de bergen! Om half 11 eerst wat gegeten onder een door water uitgesleten rots, en daarna de zon in, berg op! Tot 700 meter gekomen, opnamens gemaakt, rond de 15 Boswellia’s gevonden en vooral van het uitzicht en vegetatie genoten! Toch nog 2 uur er over gedaan om beneden aan te komen, maar toen ad ik nog mooi een uur om met de vissers wat vissen te bekijken en wat op het strand te liggen, pratend met wat lokale jeugd.
Toen Ahmed met zn chauffeur en toeristen kwam was ik weer blij dat ik weer bij het guesthouse aankwam. Daar stond me toch wat water naar beneden te stromen! Niet van de regenval een dag eerder (toen stond heel de keuken en badkamer/toilet blank), maar tijdens het wassen van kleren had Ouven aan een kraan gedraaid die het volens ons niet deed, en die draaide ie dus ook nie dicht.. Was dus de toevoer van de watertank op het dak! Die was inmiddels wel vol geraakt en de rest stroomde er dus overheen! Inmiddels is het wel weer droog en hebben we dus de komende tijd genoeg water, haha!
Vandaag ben ik dus weer op jacht gegaan naar de ameero samen met mijn zwarte krijger Ahmed Adieb en een passant, een man het dorpje onderaan de voet van de berg die het pad op zijn duimpje kende. Ali was zn naam, een man met grijze baard, wel 60 denk ik, beklom met het grootste gemak op van die goedkope slippertjes (zo’n frustrerende Ioannina slippertjes waar je chagrijnig van kunt worden, Marlies!) de berg, klom voor me in Boswellia’s en had zelfs nog de puf om vandaag, na een bezoek aan Hadibuh z’n koeien in de bergen op 1000 meter op te pikken, om ’s avonds weer terug te lopen. Respect! En helemaal, nadat ie op blote voeten moest, nadat halverwege de afdaling een slipper kapot was gegaan.. Maar de Boswellia ameero-stekjes zijn binnen dus! En vanmiddag zijn we dus meteen naar de nursery gegaan om ze te planten (daar stond toch nog mn fiets van een dag ervoor) en nu is mn expeiment dus compleet! Adieb heeft er nog een paar extra van mij gekregen om ze te planten (deze soort hadden ze nog niet in de nursery) en u stelde ie ook voor de andere 3 soorten te verzamelen (maakt plaats voor me vrij) om mn experiment op alle soorten te kunnen draaien. Ja, waarom nie hè?!
Maar morgen (vandaag, ik type dit ’s avonds voordak ga slapen om 10 uur (erg laat voor hier!)) ga ik ’s avonds naar Homhill met Paul en Ahmed, wat het paradijs voor Boswellia en dragonblood is en vele andere soorten! We zullen daar overnachten en morgen overdag probeer ik nog met Ahmed en de Canadezen naar het zuiden te gaan, wanneer ik op tijd terug kan zijn voor de trip naar Homhill. Moet ik morgenvroeg even met Paul bespreken, omdat er geen goeie verbinding was en m nie kan verstaan toen ik m straks belde.. Dus veel mooie gebeurtenissen en foto’s voor de boeg!!! En resultaten/opnamens voor mn onderzoek natuurlijk..
Zooo, nu ga ik echt stoppen, morgen weer om 6 uur eruit, en hopelijk heel wat wandelingen voor de boeg, dus moet ik topfit zijn! Bedankt voor jullie enthousiast blijvende reacties!

Groeten Ameero-meester

• 15 November 2006 - 06:41

Dorreke:

Hee Neefke! drie werf hoera voor jouw Ameero`s! Ik wil graag een foto zien van jou met een tulband. Kan da? Je nichtje

• 15 November 2006 - 10:42

De Walletjes:

hoi jan wat een verhaal maar zoveel weet ik niet .Jij maakt van alles mee hier is gelukkig maar saai geen nieuws is goed nieuws.volgende keer foto's met jouw er op bomen hebben wij hier ook. (maar niet zo mooi)groetjes angela piet mark sam tim sandra .

• 15 November 2006 - 20:01

Mark En Noor:

Ha broer/schoonbroer
    Eindelijk gevonden; geweldig. Jeetje wat een verhalen weer... Ons mam heeft het er elke keer over: 'leuk he da onze jan ha gebeld??' Ja, dat vonden ze echt super!!! Ze straalt van top tot teen...en er wordt nog steeds druk gebeld, gesmst als 'ons Jantje' weer iets op de mail heeft staan...(doen wij ok vrolijk aan mee hoor) Ik kwam toen straks uit school en Mark zei niet eens goedendag, maar riep: 'Noor, jullie Jan heeft weer een verhaal!' Dus al met al doet het ons goed wat van je te horen en wij volgen je met plezier!!! liefs van je zus